Babyscholing_foto_spark

Babyscholing

Ben je pedagogisch medewerker en werk je met 0-jarigen? Dan is het vanaf 2025 verplicht om bijscholing te hebben gedaan gericht op baby’s. Als je training babyscholing hebt afgerond ontvang je een officieel IIK goedgekeurd certificaat. 

Waarom moet ik babyscholing volgen?

Vanaf 1 januari in 2018 zijn er nieuwe kwaliteitseisen ingevoerd volgens de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Naast dat pedagogisch medewerkers moeten voldoen aan aanvullende scholing voor baby’s, moet je als pedagogisch medewerkerin de dagopvang en peuteropvang ook voldoen aan de taaleis 3F. Als pedagogisch medewerker die werkt met 0-jarigen ben je dus vanaf 1 januari 2025 verplicht om in het bezit te zijn van een geldig certificaat.

Baby’s maken in hun eerste jaar een grote ontwikkeling door, zowel motorisch, cognitief, zintuiglijk als taalkundig. Ze leren onder andere kruipen, staan en lopen, maar ook op emotioneel vlak maken ze een grote ontwikkeling door. Een belangrijke stap is bijvoorbeeld het opbouwen van een band met een vertrouwd persoon, zoals een pedagogisch medewerker op de kinderopvang.

Om deze groei goed te kunnen begeleiden is het belangrijk dat iedereen die met baby’s werkt de babyscholing volgt. Hechting speelt hierbij een belangrijke rol, samen met het herkennen en reageren op signalen van de baby. De nadruk ligt dus op interactievaardigheden.

Onderwerpen tijdens babyscholing

Tijdens de training leer je als pedagogisch medewerker dat elk kind op zijn of haar eigen manier leert. Je leert baby’s te observeren en ze te geven wat ze nodig hebben. Zo kunnen baby’s veilig en vertrouwd de wereld ontdekken. 


De training babyscholing bestaat uit meerdere onderdelen. De volgende onderwerpen worden bij babyscholing behandeld:

  • Hoe het brein van een baby zich ontwikkelt en hoe dat zijn gedrag beïnvloedt. 

  • De verschillende manieren waarop een baby leert, zoals denken, praten, bewegen (fijne en grove motoriek), de zintuigen gebruiken en sociaal-emotioneel ontwikkelen. 

  • Belangrijke momenten in de ontwikkeling voor denken, praten, bewegen, zintuigen en sociaal emotionele groei. 

  • Speelgoed en materialen die geschikt zijn voor 0-jarigen. 

  • de lichamelijke ontwikkeling van de baby

Waar kun je babyscholing volgen?

Als uitzendmedewerker kun je bij Zorgwerk babyscholing volgen. Door een planverzoek te doen in de app kun je inschrijven voor de scholing. In Nederland zijn er meerdere mogelijkheden van partijen die babyscholing aanbieden. Door Kinderopvangtotaal is er een lijst opgesteld van partijen die voldoen aan deze criteria.

Het is belangrijk dat de babyscholing die je gaat volgen voldoet aan drie criteria.

  • De opleiding moet ingaan op de benodigde kennis en vaardigheden.

  • De opleiding heeft een minimale studiebelasting van 20 uur.

  • Na de opleiding een schriftelijk bewijs ontvangen van goede afronding.

babyscholing via Zorgwerk academy

Ben je klaar om de volgende stap te zetten in je carrière als pedagogisch medewerker? Volg de babyscholing en ontdek de voordelen van werken via Zorgwerk.

Start vandaag nog met je babyscholing en carrière bij Zorgwerk

Veelgestelde vragen

  • Voordat je aan de slag kunt als pedagogisch medewerker is het natuurlijk belangrijk dat je kwalificeert voor de functie pedagogisch medewerker voor dagopvang, buitenschoolse opvang BSO of naschoolse opvang NSO volgens de CAO Kinderopvang, zoals SPW 3/4 (MBO), HBO Pedagogiek of PABO. Hiernaast is het belangrijk dat je ingeschreven staat in het personenregister kinderopvang en aan de taaleis voldoet. 


    Wil je werken in de voorschoolse educatie (VVE) dan is er ook aanvullende specifieke scholing verplicht. Als je gaat werken op een babygroep dan moet je babyscholing hebben gevolgd.

  • Bij sommige opleidingen is het werken met 0-jarigen inmiddels opgenomen in hun lesprogramma en heb je daarom geen apart bewijs meer nodig. Dit is het geval bij het diploma ‘Pedagogisch medewerker kinderopvang’ (crebonummer 25696) en het diploma 'Gespecialiseerd pedagogisch medewerker' (crebonummer 25697) vanaf instroomjaar 2021. Als je deze opleiding tot pedagogisch medewerker met succes hebt afgerond, heb je de vereiste scholing al gevolgd. Dit betekent dat je je niet meer apart hoeft bij te scholen om aan de wettelijke eisen te voldoen.

  • Ja! Ook zonder de bijscholing werken met 0-jarigen kun je werken als pedagogisch medewerker. De bijscholing is alleen nodig als je op een groep werkt waar 0-jarigen worden opgevangen. Je kunt zonder bijscholing aan de slag in de BSO, Peuterspeelzaal of KDV waar geen baby’s worden opgevangen.

Zorgwerk - Een foto van Darlanne FAQ babyscholing