Belang van dubbele controles en aftekenen medicatie in de zorg

Zorgwerk werken in de zorg - Foto van zorgmedewerkers passend bij het artikel over het belang van dubbele controles en aftekenen medicatie in de zorg

Als zorgverlener draag jij de verantwoordelijkheid over de cliënt. Het kan zijn dat het bij jouw functie hoort om risicovolle medicatie te geven. Om dit in goede banen te leiden, horen hier extra voorzorgsmaatregelen bij. Denk aan het doen van dubbele controles en het aftekenen van medicatie. Wat houdt dit in en hoe doe je dit op de juiste manier? Lees snel verder!

Doen van dubbele controles

Bij het afgeven van losse risicovolle medicatie hoort de dubbele controle. Dit betekent dat naast jouw zorgvuldige check of alles klopt, ook nog een andere zorgverlener nagaat of op de juiste manier de juiste dosis medicatie aan de juiste cliënt op de juiste tijd gegeven wordt. Zo verklein je de kans op fouten, die betrekking kunnen hebben op de gezondheid van de cliënt, maar ook op jouw beroepsuitoefening. Het is dus ontzettend belangrijk om de dubbele controle goed uit te voeren.

Hoe werkt het?

De zorgorganisatie legt in een procedure vast op welke manier de dubbele controle precies plaatsvindt. Deze informatie kan je in de Zorgwerk app terugvinden bij jouw dienst. In de thuiszorg gaat de dubbele controle tegenwoordig vaak digitaal. Veel gebruikte apps zijn ‘MedicatieControle App’ van Boomerweb, ‘Ons Medicatiecontrole’ en ‘MediCheck App’. Via de desbetreffende app die hoort bij de zorgorganisatie, kan de verantwoordelijke collega voor de dubbele controle op afstand de medicatie toestemmen, afkeuren of advies geven. Zo heb jij een snelle bevestiging en kan je weer snel verder met de cliënt. Bovendien is er dan een bewijs van het juist toedienen van medicatie. En dat is voor zowel jouzelf als de cliënt belangrijk. In de apps kan je als zorgverlener ook de medicatie toedienlijst van het zorgplan zien en verdere nodige medische informatie. Zo heb je alles makkelijk bij de hand!

Het kan ook voorkomen dat je bepaalde medicatie niet kan toedienen, bijvoorbeeld omdat de dubbele controle is afgewezen. Ga de reden van afwijzing na, bijvoorbeeld een verkeerde dosering, en pas deze aan. Doe dan opnieuw een verzoek voor een dubbele controle.

En in het verpleeghuis?

Daar werkt het anders, de medicatie wordt namelijk al uitgezet door de nachtdienst op naam van de bewoner als eerste controle. Op het moment dat de medicatie wordt gegeven, checkt de tweede medewerker of alles klopt. Het kan ook zo zijn dat er met een zogenaamd baxtersysteem wordt gewerkt. Dit is een systeem, waarbij de apotheek de medicatie op tijd al in een zakje verpakt. Dat is dan de eerste controle. Jij controleert of alles wat in het zakje zit klopt. Bovendien is het bij intramurale zorg extra belangrijk te om extra te controleren dat je de juiste bewoner voor je hebt. Dus: check, check, dubbelcheck!

Aftekenen van medicatie

Verder is het heel belangrijk om te onthouden, dat je nooit medicatie aan een andere zorgverlener geeft om toe te dienen aan de cliënt. Jij geeft het en jij tekent af. Dus, na het toedienen van medicatie is het belangrijk dat je meteen het medicijn aftekent op de toedienlijst. Dit geeft aan dat je de desbetreffende handeling hebt gedaan. Aftekenen betekent een paraaf zetten, bijvoorbeeld de eerste letters van je voor- en achternaam. Dit kan ook digitaal gebeuren.

Het is zeer belangrijk dat je gelijk ter plaatse aftekent, dus ook niet pas op het eind van de dienst. Anders is er een kans dat je belangrijke dingen vergeet en dit kan natuurlijk cruciaal zijn.

Belangrijke stappen

Foute toediening van medicatie kan dus grote gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om de medicatiegegevens goed te lezen, de dubbele controle op een juiste wijze te doen en altijd direct af te tekenen. Er worden altijd 5 dingen gecontroleerd: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste dosis, juiste vorm en juiste tijd.

We kunnen begrijpen dat het best ingewikkeld kan zijn. Hoe kan je nou op de beste manier een dubbele controle uitvoeren? Zorg in ieder geval dat de benodigde app van tevoren gedownload is op je telefoon, want anders is het niet mogelijk om op de juiste manier medicatie toe te dienen. Ook is het belangrijk om je tijdens de start van de dienst beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de dubbele controle, als jij daarom gevraagd wordt én bevoegd voor bent. Een handige tip is om het volume voldoende hoog te zetten om binnenkomende meldingen te horen.

Meer leren?

We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd over waarom het belangrijk is om de dubbele controle en het aftekenen van medicatie op de juiste manier uit te voeren. Wil je toch meer zelfvertrouwen krijgen? Volg dan via onze Zorgwerk Academy de medicatietraining.

Vorige
Vorige

Aafje: “De samenwerking met Zorgwerk Detacheren brengt ons rust”.

Volgende
Volgende

Hygiëneregels in de zorg