Video: Wat leer je tijdens de Zorgwerk Academy medicatietraining?
Werk je als uitzendmedewerker bij Zorgwerk als helpende of begeleider in een verpleeghuis, de thuiszorg, GGZ of gehandicaptenzorg, en wil je breder inzetbaar zijn? Volg dan de gratis medicatietraining van Zorgwerk om bevoegd en bekwaam te worden om veilig medicatie te verstrekken. Wil je weten wat je tijdens deze training precies leert? Lees dan snel verder of bekijk deze video.
Wat houdt de medicatietraining van Zorgwerk in?
Het toedienen van medicatie is een heel zorgvuldig proces. Er mogen geen fouten gemaakt worden en er zijn veel regels aan verbonden. Daarom is het belangrijk om de medicatietraining te volgen, zodat je daarna veilig medicatie kan verstrekken.
Observatiepunten toedieningsvormen
Tijdens de training wordt er veel aandacht besteed aan de observatiepunten van de verschillende toedieningsvormen. Waar moet je allemaal op letten in verschillende situaties, bijvoorbeeld als iemand de medicatie zelf inneemt? Je bent als zorgverlener vast wel bekend met de medicijnrol, ofwel de baxterrol, waarin alle medicatie van een cliënt voor een week in zit. Om de kans op fouten bij het innemen van medicatie te verkleinen, wordt hier door de zorgvrager gebruik van gemaakt. Het is dan wel belangrijk dat je regelmatig checkt of dit wel goed gaat. Dit is één van de praktijkvoorbeelden die besproken wordt. Maar ook losse medicatie, zoals opiaten en morfine, worden besproken. En hoe je het beste medicatie kan beheren en bewaren.
Inhoud zorgplan
Ook wordt er aandacht gegeven aan het zorgleefplan en wat jij als zorgverlener daarmee kan doen. In het zorgplan staan de doelen van de zorgvrager en het stappenplan hoe en in welk tijdperiode dat doel bereikt kan worden. Dit is de leidraad binnen de afdeling en het is dus belangrijk voor jou om dit door te lezen, zodat het jou kan helpen bij de zorg die je verleent. Hierin staan ook punten waarop je kan rapporteren.
Rapporteren
Op de juiste manier rapporteren is het volgende onderdeel van de training. Bij het verlenen van zorg observeer je iemand en interpreteer je zelf hoe het met iemand gaat. Tijdens deze training leer je hoe je het beste kan rapporteren, zowel schriftelijk als mondeling. Nu al meer weten of rapporteren? Lees verder in dit artikel.
Wetgeving
Een ander belangrijk onderwerp is wetgeving. In de zorg bestaan er veel regels en wetten, zoals de wet Zorg en Dwang, Kwaliteitswet Zorginstellingen, Opiumwet en BIG. Tijdens de training zullen deze uitgebreid besproken worden.
Medisch rekenen
Eén van de belangrijkste onderdelen is het medisch rekenen, zoals breuken. Er worden casussen uit de praktijk behandeld, zoals hoeveel mg per dag toegediend mag worden bij een blaasontstekingskuur. Dit is een goede oefening voor tijdens een dienst.
Theorie- en rekentoets
Aan het einde van de training maak je een medisch rekenen toets. Haal je deze niet? Dan is er een herkansing mogelijk vanuit huis. Ook is er in de week na de training nog een theorie examen op ons hoofdkantoor. Daarvoor moet je eerst een bepaalde huiswerkopdracht afronden en op tijd inleveren.
Oefenen met steunkousen en verwisselen van katheterzakken
In de praktijk oefenen met het aan- en uittrekken van een therapeutische steunkous? Dat kan tijdens deze training. Je oefent met de zogenoemde Doff ‘N Donner, dat is een aan- en uittrekhulp voor steunkousen. Bovendien oefen je met het aan- en afkoppelen van een katheterzak.
Zijn deze trainingen verplicht om te kunnen werken in de zorg?
Het uiteindelijke doel van de training is er om te zorgen dat jij bevoegd en bekwaam bent om veilig medicatie uit te kunnen delen. Na het succesvol afronden van de training, ontvang je een medicatiecertificaat. Ook krijg je dan bij de competentie ‘Medicatie’ een vinkje in de app. Hiermee kan je je inplannen op helpende medicatie- of begeleider medicatie diensten. Het is dus niet een verplichte training, maar met deze aanvullende training kan je breder inzetbaar worden.
Ben je een Verzorgende IG of Verpleegkundige? Dan hoef je deze training niet te volgen. Je kan wel één van onze trainingen ‘Medicatie veiligheid’ of naar ‘Verpleegtechnische handelingen’ volgen. Deze trainingen gaan dieper in op complexe medicatie.
Praktische zaken
De medicatietraining gegeven door Alouette duurt van 9.00 uur tot 16.00 uur en daarnaast is er nog een apart examen en huiswerkopdrachten. De fysieke trainingsdag vindt plaats in onze Zorgwerk Academy in Rotterdam. Daar staan alle benodigdheden voor tijdens de training. Ook krijg je een reader mee met al het lesmateriaal. Er is plek voor 12 personen per training. Dit biedt de mogelijkheid om veel vragen te stellen en praktijkvoorbeelden te bespreken.
Omdat wij graag willen dat jij zo bekwaam mogelijk bent en zelfverzekerd aan het werk kan gaan, bieden wij deze training gratis aan. Je krijgt de uren uitbetaald als je de training hebt afgerond. Voor nu is deze training alleen voor uitzendmedewerkers, nog niet voor ZZP’ers.
Inschrijven?
Dus werk jij als uitzendmedewerker helpende of begeleider bij Zorgwerk en wil je je verder bekwamen in het veilig verstrekken van medicatie? Schrijf je dan snel in voor de Medicatietraining in de Zorgwerk app bij ‘Dienstenradar – Training, Intervisie & Ikigai’ en dan ziet Alouette jou snel!