Natascha’s visie op persoonlijke groei

Natascha werkt al vijftien jaar bij Zorgwerk en heeft verschillende functies vervuld. Momenteel is zij trainer en coach en is onder andere verantwoordelijk voor de pedagogische coaching, dat als doel heeft de kwaliteit van en professionele ontwikkeling van pedagogisch medewerkers te verbeteren. In dit interview vertelt Natascha over haar visie op het belang van professionele groei, de trainingen die Zorgwerk aanbiedt, en hoe zij medewerkers ondersteunt in hun leerproces.

Kun je vertellen wat je precies doet bij Zorgwerk?

Ik werk nu ongeveer vijftien jaar bij Zorgwerk en heb in die tijd veel verschillende functies gehad. Momenteel ben ik trainer en coach bij Zorgwerk. Ik geef introductietrainingen en pedagogische coaching en doe 1-op-1 coaching. Vorig jaar heb ik de opleiding tot Pedagogisch coach afgerond en dat was onwijs leuk. Ik heb veel geleerd, ook door intervisiegroepjes waar we ervaringen uitwisselen. Om zelf ook goed in het werk te blijven en te begrijpen wat uitzendmedewerkers meemaken, werk ik zelf af en toe in de kinderopvang. Ik wil graag begrijpen hoe het is om ergens nieuw binnen te stappen, wat je tegenkomt en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Het is dus leerzaam voor zowel mij als voor de mensen die ik coach. Ik leer elke dag weer van zowel de coaching als het werken in de kinderopvang.

‘‘Ik wil graag begrijpen hoe het is om ergens nieuw binnen te stappen, wat je tegenkomt en hoe je met bepaalde situaties omgaat.’’

Wat vind je leuk om te doen buiten je werk?

Ik doe eigenlijk heel veel dingen in mijn vrije tijd. Gisteren heb ik bijvoorbeeld nog getennist, wat ik echt ontzettend leuk vind. Vorige week ben ik gaan skiën, iets wat ik op latere leeftijd heb geleerd. Ik dacht: "Waarom niet?" Skiën is superleuk! Verder lees ik graag, kijk ik graag goede films, winkel ik graag en maak ik mooie reizen. Vorig jaar ben ik drie weken naar Amerika geweest en dat was fantastisch! Ik heb zoveel gezien, van de stad tot het Yellowstone National Park en andere natuurparken. Ik probeer altijd te kijken naar de mogelijkheden in het leven en de dingen nu te doen, zonder te lang te wachten. Gewoon genieten, ook naast mijn werk.

Wat voor trainingen biedt Zorgwerk aan?

Zorgwerk biedt een breed scala aan trainingen die zorgprofessionals helpen zich goed voor te bereiden op hun werk. Dit varieert van verpleegtechnische handelingen, BHV, medicatieveiligheid, tot specifieke trainingen voor de kinderopvang zoals EHBO voor kinderen, babyscholing, de taaleis 3F en pedagogisch coaching. Deze trainingen zijn ontworpen om zorgprofessionals de juiste kennis en vaardigheden mee te geven, zodat zij hun werk met vertrouwen kunnen uitvoeren. Bovendien biedt Zorgwerk voor vrijwel alle functies een passende training aan. Zo volgen nieuwe zorgprofessionals een introductietraining en zijn er aparte trainingen voor gastvrouwen/heren, voedingsassistenten en thuishulpen. Deze trainingen bieden waardevolle tips en handvatten die zorgprofessionals direct kunnen toepassen in het werkveld.

Waarom denk je dat het belangrijk is dat zorgprofessionals zich kunnen ontwikkelen?

Het is heel belangrijk voor zorgprofessionals om zich continu te ontwikkelen, zodat ze altijd de juiste handvatten en kennis hebben om hun werk goed uit te voeren. Dit kan gaan om praktische zaken, maar ook om hoe je met collega's omgaat, hoe je jezelf presenteert en welke vragen je stelt. We proberen ze te helpen zelfverzekerd aan de slag te gaan. Wat we vooral willen bereiken, is dat ze altijd bij ons kunnen terugkomen voor vragen of coaching, zodat ze zich blijven ontwikkelen. Het is belangrijk dat de deur altijd openstaat voor hen.

‘‘Het is belangrijk dat de deur altijd openstaat voor hen.’’

Zijn de trainingen en de een-op-een coaching voor iedereen beschikbaar?

De trainingen en de een-op-een coaching zijn beschikbaar voor de uitzendmedewerkers van Zorgwerk en deelname is gratis . Medewerkers kunnen zich via de app aanmelden voor de trainingen. Voor de een-op-een coaching kan je je ook aanmelden via de app en we maken dan een afspraak. Of dit nu online, telefonisch of fysiek is, we kijken wat het beste uitkomt. Soms is er geen directe oplossing voor hun vraag, maar door samen te kijken naar een situatie, kunnen ze vaak nieuwe inzichten krijgen. Het is een manier om samen te reflecteren en ze verder te helpen in hun ontwikkeling.

Hoe zorg je ervoor dat de training zowel interactief is als informatief?

Ik werk altijd met praktijkvoorbeelden. Als deelnemers al ervaring hebben, vraag ik ze bijvoorbeeld: "Hoe ging je eerste dienst? Hoe maakte je verbinding?" Dit maakt de training interactiever, want mensen leren van elkaar. We hebben deelnemers met veel ervaring en mensen die net beginnen, dus die interactie is heel waardevol. Daarnaast gebruiken we ook PowerPoint, filmpjes, stellingen en bij live trainingen doen we rollenspellen en feedbackoefeningen. Het doel is dat iedereen actief deelneemt en dat de training niet alleen informatief, maar ook leuk en leerzaam is.

Wat vind je het leukst aan het geven van de trainingen?

Wat ik het leukste vind, zijn de verschillende mensen die je tegenkomt. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond, ervaring en verhaal, en dat maakt het zo interessant. Ik leer zelf ook veel van de deelnemers. Het is mooi om samen met hen te werken en te zien hoe zij zich ontwikkelen. Ook vraag ik altijd om feedback, zodat ik mijn trainingen kan verbeteren. Een paar weken geleden zag ik bijvoorbeeld een oude vriendin van mijn opleiding in de training zitten, iemand die ik 25 jaar niet had gezien. Dat maakt het extra leuk en persoonlijk.

Welke vaardigheden zijn volgens jou belangrijk voor zorgprofessionals om te blijven groeien in hun vak?

Communicatieve vaardigheden staan bovenaan. Zowel verbale als non-verbale communicatie, maar ook het observeren van de situatie en het luisteren naar de cliënt. Daarnaast is het belangrijk dat zorgprofessionals assertief kunnen zijn en schriftelijk goed kunnen communiceren. Sociale vaardigheden, zoals samenwerken en vriendelijkheid, zijn ook belangrijk, omdat het een sociaal vak is. Verder is creatief denken belangrijk, omdat je soms met weinig middelen veel kunt bereiken. Het is belangrijk om in mogelijkheden te denken. Tot slot is reflectie cruciaal. Vraag altijd feedback, kijk naar je eigen handelen en blijf jezelf uitdagen om te groeien.

Hoe ziet het vervolgtraject eruit voor deelnemers die een training hebben afgerond?

Na een training zijn er verschillende manieren om verder te groeien. Er zijn herhalingsopleidingen, zoals voor BHV, waar je je periodiek kunt bijscholen. Bij verpleegtechnische handelingen is het bijvoorbeeld nodig om eens in de drie jaar je kennis bij te werken en je handelingen te laten toetsen. Daarnaast bieden we, zoals eerder genoemd, een-op-een coaching aan voor verdieping. We ontwikkelen bij Zorgwerk ook steeds nieuwe trainingen en opleidingen om medewerkers verder te helpen. Er zijn verplicht te volgen trainingen, zoals de babyscholing en taaleis (3F) indien je op bepaalde groep wilt werken, maar daarnaast is er ook ruimte voor persoonlijke groei.

Wat hoop jij dat zorgprofessionals die deelnemen aan jouw trainingen uiteindelijk bereiken in hun werk?

Wat ik het belangrijkste vind, is dat zorgprofessionals werkplezier ervaren. Dat ze de kennis en handvatten hebben om hun werk goed te doen en dat dit niet alleen ten goede komt aan de organisatie, maar ook aan henzelf en hun cliënten. Of je nu werkt met kinderen, ouderen of mensen met een beperking, jij als zorgprofessional bent het instrument. Jij maakt het verschil, en die positiviteit en energie hopen we te kunnen overbrengen in onze trainingen.

‘‘Of je nu werkt met kinderen, ouderen of mensen met een beperking, jij als zorgprofessional bent het instrument.’’

Heb je nog tips voor zorgprofessionals die hun carrière willen versnellen of zich verder willen ontwikkelen?

Mijn advies is om een detacheringsopdracht te overwegen. Het is een mooie manier om je meer te verdiepen in een functie en in een nieuw team. Je krijgt nieuwe ervaringen en inzichten die je niet had verwacht. Daarnaast is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Doe vooral wat je leuk vindt, maar daag jezelf ook uit. Probeer nieuwe doelgroepen of werk op een locatie waar je nog nooit bent geweest. Het kan spannend zijn, maar juist door dat te doen bouw je nieuwe vaardigheden en ervaring op. Zo wordt het steeds makkelijker en krijg je een bredere rugzak vol kennis.

‘‘Doe vooral wat je leuk vindt, maar daag jezelf ook uit.’’

Volgende
Volgende

Lenteplezier in de kinderopvang: Zonnetjes knutselen