Video: Word jij de held in noodsituaties? Volg de Zorgwerk Academy BHV-training.
Als zorgverlener ben jij verantwoordelijk voor hulpbehoevenden. Daarom vinden we het bij Zorgwerk extra belangrijk dat je weet hoe je moet handelen in een noodsituatie. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook tijdens je privéleven is het waardevol als je de veiligheid van jezelf en anderen kunt waarborgen. Daarom bieden wij aan onze uitzendkrachten bedrijfshulpverlening (BHV) trainingen aan. Wat BHV precies is? Trainer Sebastiaan leg uit of bekijk hier de video over de BHV-training.
Wat houdt bedrijfshulpverlening (BHV) in?
Bedrijfshulpverlening is de kennis hoe je moet handelen in noodsituaties aangepast op de zorgvraag van de onderneming. Dit kan van pas komen op een kantoor, maar ook bij een zorgorganisatie.
BHV-trainer Sebastiaan vertelt: “Als zorgverlener heb je te maken met mensen die minder of niet-zelfredzaam zijn. Daarom is het dus heel anders om BHV te verrichten bij een zorgorganisatie dan op een algemeen kantoor. In mijn training vertel ik dus ook hoe de theorie anders kan zijn dan de praktijk.” Een voorbeeld hiervan is het uitvoeren van de buikstootmethode bij een persoon in een rolstoel, waar je niet achter kan staan. Tijdens de training leer je hoe je dit soort situaties veilig kan oplossen.
“Ik heb zelf in de zorg gewerkt, dus kan veel praktijkvoorbeelden geven,” zegt Sebastiaan. “Maar ook ga ik het gesprek aan met de cursisten en bespreken we de uitdagingen waar ze tegenaan lopen. Deze training is dus zeer interactief, waarbij eigen inbreng ook nuttig is voor anderen.”
Wat zijn de belangrijke onderdelen van BHV?
Als jij ergens ingehuurd wordt als BHV’er, dan is het belangrijk dat je het BHV plan doorleest en snapt wat er bedoeld wordt. Er zijn verschillende onderdelen, waaruit de training bestaat:
Allereerst leer je bij de training over de achtergrondinformatie van bedrijfshulpverlening, zoals hoe het opgebouwd is, wat een ontruimingsplan is en waarom het zo gaat. Denk aan hoe je een gebouw moet ontruimen en hoe je dat doet in het geval bij niet-zelfredzame personen.
Ook leer je over de verschillende brandklassen, hoe je een brand kan bestrijden en wat de gevaren ervan zijn. Bij dit onderdeel is er ook een praktijkgedeelte buiten, waarbij je oefent hoe je veilig en doelbewust een brand blust.
Daarnaast leren we jou over hoe je levensreddende eerste hulp kan verlenen volgens de ABCDE-methodiek. Op basis van stappen beoordeel je een persoon en weet je hoe je de juiste zorg kan bieden. Hier hoort ook reanimatie bij, wat ook als praktijkonderdeel tijdens de training behandeld wordt.
“Het doel is dat je weet hoe je eerste hulp van verlenen en daarmee hoe je de gevolgen van een incident kan beperken”, aldus Sebastiaan. “Dit is extra belangrijk in de zorg, omdat zij vaak echt afhankelijk zijn van jou.”
Voor wie is de BHV training bedoeld?
Sebastiaan: “Voor zorgprofessionals die interesse hebben in BHV en de eigen kennis wil vergroten om de wereld een stukje veiliger te maken”. Normaal zijn de trainingen alleen beschikbaar voor uitzendkrachten. Aangezien dit voor ons als werkgever hoort bij het verbeteren van veiligheid tijdens het werk, wordt een paar uur van de training vergoed, zodat je uitbetaald krijgt. Let op: alleen als uitzendmedewerker krijg je voor de uren van de training uitbetaald.
Zijn deze trainingen verplicht om te kunnen werken in de zorg?
Het is niet verplicht, want er hoeft maar één iemand in het pand deze cursus gevolgd te hebben en dat is meestal een vaste medewerker bij de zorginstelling. Je kan zonder BHV-certificaat gewoon aan het werk via Zorgwerk. Daarentegen is het voor jouw eigen ontwikkeling, je eigen veiligheid en de veiligheid van mensen om je heen belangrijk dat je de kennis in huis hebt om de gevolgen van incidenten te beperken op welk gebied dan ook. We raden het dus wel sterk aan om deze gratis training te volgen.
Na het afronden en behalen van de training krijg je een BHV-certificaat, die wij ook in de app zullen activeren. Hierna zal je meer diensten kunnen zien zoals een slaapdienst, waarbij het hebben van een BHV-certificaat wél vaak verplicht is. Het is essentieel dat je elk jaar opnieuw de korte herhalingscursus bij ons volgt, zodat de kennis niet vervaagt.
Inschrijven?
Zie jij ook het belang van bedrijfshulpverlening in? Schrijf je dan als uitzendmedewerker in via de app voor de BHV training van onze Zorgwerk Academy. Een training duurt van 9.00 tot 16.00 uur en vindt plaats in onze Zorgwerk trainingsruimte in Rotterdam. Er is plek voor 6 personen per training, waardoor je veel persoonlijke aandacht krijgt en er genoeg tijd is voor vragen en eigen inbreng.
Sebastiaan ziet je graag bij de volgende BHV-training, zodat we samen de wereld een stukje veiliger kunnen maken!