Spark paarse achtergrond nachtdiensten in de zorg

Nachtdiensten in de zorg

Sta jij graag klaar voor cliënten terwijl de rest van Nederland slaapt? Werk dan nachtdiensten via Zorgwerk en maak deel uit van een team dat 24/7 de beste zorg biedt!

Nachtdiensten in de zorg werken illustratie

Nachtdiensten in de zorg: Voorbereiding, verantwoordelijkheid en zorg voor jezelf. 

Nachtdiensten zijn niet voor iedereen weggelegd. Een van de belangrijkste kenmerken van de nachtdiensten is de behoefte aan alertheid en flexibiliteit. Terwijl de werkdruk lager kan zijn dan bij dagdiensten, kunnen er altijd onverwachte situaties voorkomen. Als je nachtdiensten werkt moet je dus goed voorbereid zijn en snel kunnen reageren op veranderingen. Een dienst is een nachtdienst wanneer er meer dan een uur gewerkt wordt tussen 00.00 en 06.00 uur. 

Er zijn veel verschillende sectoren in de zorg waar je 's nachts aan het werk kan. Bijvoorbeeld in V&V huizen, GGZ instellingen en ziekenhuizen. Of je nu verpleegkundige, verzorgende of begeleider bent. Er zijn tal van mogelijkheden om bij te dragen aan de zorg in de nachtelijke uren.

In vergelijking met dagdiensten zijn er vaak minder collega’s aanwezig tijdens nachtdiensten. Dat betekent dat je meer taken en verantwoordelijkheden hebt. Je moet goed op de hoogte zijn van de behoeften van cliënten. Bij onverwachte situaties moet je snel beslissingen kunnen maken. 


Als je nachtdiensten werkt is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, zodat je ook goed voor anderen kan blijven zorgen. Hier vind je handige tips voor het werken van onregelmatige diensten in de zorg.

ORT bij nachtdiensten in de zorg

Onregelmatigheidstoeslag (ORT) ontvang je als uitzendmedewerker altijd wanneer je een dienst werkt buiten gebruikelijke werkdagen en kantoortijden. Zo wordt het financieel aantrekkelijker om op onregelmatige tijden te werken. Alle cao’s in de zorg en welzijn hebben een riante regeling voor onregelmatigheidstoeslag (ORT). Nachtdiensten kunnen dan ook zeker een uitkomst zijn als je wat extra wil verdienen. 

Onder nachtzorg vallen naast nachtdiensten ook slaapdiensten. Tijdens een slaapdienst kun je als zorgprofessional slapen, tenzij er een dringende noodsituatie optreedt. Je moet dus kunnen ingrijpen wanneer dit nodig is, maar de verwachting is dat je over het algemeen kan blijven slapen. De vergoeding voor een slaapdienst is lager, omdat je voornamelijk slaapt en minder actief aan het werk bent. Een slaapdienst wordt ook wel een aanwezigheidsdienst genoemd.

Regels voor nachtdiensten in de zorg

Er zijn een aantal regels over hoe vaak en hoeveel uren je 's nachts mag werken, omdat nachtdiensten mogelijk een negatief effect op je gezondheid kunnen hebben. De regels gaan over maximaal aantal nachtdiensten en minimale rusttijden. De app checkt automatisch of je niet te veel werkt en voldoende rust inplant. De app hanteert de meest strenge richtlijnen uit de arbeidstijdenwet. Je moet na elke nachtdienst 14 uur rusten en mag 5 achtereenvolgende nachten werken.

Regels voor nachtdiensten in de zorg

Het grootste voordeel van Zorgwerk is dat je met de app zelf kunt bepalen wanneer je nachtdiensten aanneemt. Hierdoor is het makkelijk om een balans te vinden tussen werk en je eigen welzijn. Heb je behoefte aan wat extra inkomsten, dan kun je er voor kiezen om wat extra nachtdiensten aan te nemen. Maar heb je behoefte aan meer rust, dan is dat ook mogelijk. Deze controle bevordert een goede werk-privé balans bij het werken van nachtdiensten in de zorg. 

Nachtdiensten kunnen nogal een impact hebben op je dagelijks leven en ritme. Of je nu een gezin hebt, studeert of andere verantwoordelijkheden hebt. Iedereen heeft andere voorkeuren op het gebied van nachtdiensten. Sommige vinden het fijn om in een week meerdere nachten achter elkaar te werken, terwijl andere juist liever dag- en nachtdiensten binnen 1 week afwisselen. Bij Zorgwerk is alles mogelijk. Je kunt nachtdiensten en andere diensten plannen op een manier die het best bij jouw levensstijl past.

Meld je aan en vind de leukste dag- en nachtdiensten via Zorgwerk!

Flexibel nachtdiensten werken via Zorgwerk

Veelgestelde vragen

  • Bij Zorgwerk heb je volledige controle over jouw werk. Je kiest via de handige app jouw diensten uit en wanneer je lid wordt van de community, transformeert de app in een sociaal netwerk, waarop je vrienden kunt worden met collega's.

    Bij Zorgwerk hebben we ook onze eigen academy waar je trainingen kunt volgen!

    Hier kun je meer lezen over de voordelen van Zorgwerk!

  • Onregelmatige diensten in de zorg kunnen uitdagend zijn, vooral als het gaat om behouden van een gezond slaappatroon. Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen, zodat je ook goed kunt zorgen voor anderen. Bij Zorgwerk kun je zelf werktijden en je rooster bepalen, wat helpt om een betere balans te vinden.

    Lees meer →

  • Volgens de Arbeidstijdenwet zijn er specifieke regels voor nachtdiensten in de zorg. Na elke nachtdienst moet je minimaal 14 uur rusten, en je mag maximaal 5 achtereenvolgende nachten werken.

 Download de Zorgwerk app

Review zorgwerk app nachtdiensten in de zorg