Hoe en waarom blijf jij fit tijdens het werk?
Iedereen weet: sport en beweging is goed voor je. Waarom is het dan toch voor veel mensen lastig om echt tijd vrij te maken voor sporten? Liever plof je na het werk op de bank neer, of spreek je af met vrienden. Als professional maak je al de nodige stappen tijdens het werk, maar daarnaast is het toch ook goed om extra te bewegen. Gebruik onderstaande redenen als motivatie en pas de tips toe om fit te blijven!
Fit reden 1: Van binnen krijgt je lichaam een enorme boost.
Er zijn gigantisch veel positieve effecten op je lichaam door te bewegen op een dag. Een kleine greep uit de lange lijst uit het boek ‘Werken in de onregelmatige dienst’ van H. Spanjers: de kans op hart- en vaatziektes wordt kleiner, je stofwisseling verbetert, je houdt je botten gezond én je stoelgang gaat erop vooruit! Ook draagt het bij aan je bloedsomloop, waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen (1). En meer zuurstof = meer energie = een betere uitvoering van je dag! Daar komt ook nog eens bij dat niet alleen je geheugen en concentratie verbeteren, maar bewegen ook je creativiteit ten goede komt, waardoor je beter in oplossingen kan denken (2). Moeten we nog even doorgaan?
Fit reden 2: Jij wordt er blijer van (en je omgeving ook).
Tijdens het bewegen komen er allemaal stofjes vrij in je hersenen. Zo zorgen endorfine en dopamine voor een gelukkig gevoel, waardoor er een kettingreactie ontstaat: jij voelt je gelukkig, je humeur verbetert, waardoor je energieker wordt en je stressniveau daalt (1). Eindstand: jij zit lekker in je vel! Een goede tip is dus om net na het opstaan te bewegen, zodat je lichaamstemperatuur stijgt en je je fitter voelt (3). Ook goed om juist ná een stressvolle dag te bewegen, zodat de stresshormonen als het ware ‘van je af kunnen glijden’ (2).
Fit reden 3: Je wordt er fitter van.
We weten het allemaal: door te bewegen hou je je lichaam gezond. Je houdt je spieren in beweging, waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen. Hierdoor wordt je lichaam sterker en je verbrand ook nog eens lichaamsvet. Een bijkomend voordeel is een betere conditie, waardoor je je fitter voelt en een hectische dag in de zorg beter doorkomt (1)! Bovendien zal door je verbeterde fitheid je zelfvertrouwen omhoog schieten: niet alleen fysiek, maar ook doordat je progressie zal zien in wat je kan en dus meer geloof in jezelf krijgt (2).
Fit reden 4: Je slaapt beter.
Niet geheel onbelangrijk: bewegen zorgt voor een betere nachtrust, doordat je sneller in slaap komt en ook langer en dieper slaapt (2). Goed slapen betekent dat je beter kan herstellen en met meer energie wakker wordt. Zeker tijdens je werk met onregelmatige diensten heb je dit hard nodig. Maar let op, probeer twee uur voordat je naar bed gaat niet meer té intensief te sporten. Anders krijg je last van teveel adrenaline en dat maakt het juist weer moeilijker om in slaap te komen (1).
Maar hoe dan?
Nu lijkt dit allemaal heel mooi, maar veel mensen weten niet hoe ze moeten beginnen met bewegen om fit te worden. Op sociale media word je overspoeld met intense filmpjes van extreem fitte mensen in de sportschool. Maar je hoeft niet gelijk zo tot het uiterste te gaan: ook een halfuurtje bewegen op een dag heeft al nut.
Doe het gedoseerd en begin klein. Neem voortaan de trap in plaats van de lift, fiets naar je werk in plaats met de auto, loop naar de supermarkt, zie het huishouden als een work-out en ga wat vaker door je benen… (1).
Wel zin in de sportschool of hardlopen? Plan deze momenten dan gelijk in als je jouw planning van de week hebt geregeld (5). Hou rekening met jouw voorkeur voor sporten in de ochtend of avond. Sport je het liefst ’s ochtends, plan het dan zo in dat de dagen met vroege diensten jouw rustdagen zijn (6). En weet: iedereen kan het! Je lichaam is gemaakt om te bewegen, dus ook de jouwe!
Enthousiast?
Ben je gemotiveerd geraakt om extra te bewegen om fit te worden? Het ideale van werken via Zorgwerk is dat je volledig jouw eigen rooster kan bepalen. Plan jouw diensten zo in, dat je ook weer handig jouw sportmomenten daarom heen kan plannen, zoals jij het wil. Meld je hier aan!
Bronnen
1. Spanjers H. (2018). Werken in de onregelmatige dienst.
2. Alles over sport. (2021). De effecten van sport en bewegen op mentale gezondheid. [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/de-effecten-van-sport-en-bewegen-op-mentale-gezondheid/#:~:text=Bewegen%20draagt%20bij%20aan%20een,eigen%20kunnen%20na%20het%20bewegen.
3. Heidi Delaere. (2017). Hoe je fit voelen met onregelmatige werkuren. [Internet]. Geraadpleegd van: https://heididelaere-vermageren.be/hoe-fit-voelen-onregelmatige-werkuren/
4. Gezondheidsnet. (2022). 10 verrassende voordelen van sporten. [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/10-verrassende-voordelen-van-sporten
5. Metro Nieuws. (2022). Werk je onregelmatig? 4 tips om toch gezond te leven. [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2022/09/tips-onregelmatige-werktijden-gezond/
6. Fit With Marit. (2016). Onregelmatige werktijden combineren met sporten en (gezond) eten. [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.fitwithmarit.nl/sporten/onregelmatige-werktijden-combineren-sporten-en-gezond-eten/